Praktijk Heuven - Berg en Dal

Hoogsensitiviteit

Ben je gevoelig voor drukte, geluiden en mensenmassa's?
Ben je snel overprikkeld, vermoeid, voel je je snel onzeker of ongemakkelijk bij anderen?
Heb je het gevoel dat je jezelf 'verliest' in contact?
Of ervaar je je eigen gevoeligheid vooral als 'last', in plaats van het te waarderen?

In mijn praktijk merk ik dat hooggevoelige mensen moeite hebben om bij zichzelf te blijven. Ze zijn erg gericht op hun omgeving en vaak niet goed geaard. Ze pikken snel spanningen en energieën op van anderen, voelen te veel mee met een ander of trekken zichzelf uit het contact terug.

Dit kost veel energie en kan onder meer leiden tot spanning, vermoeidheid, onzekerheid, je niet begrepen voelen, stemmingswisselingen, je gevoeligheid onderdrukken / controledwang, sociaal wenselijk gedrag, verlegenheid en een negatief zelfbeeld.
Omdat elk hooggevoelig iemand de wereld om zich heen op een andere manier ervaart, moet ieder zijn of haar eigen weg vinden om goed met die gevoeligheid om te gaan.

Als ervaringsdeskundige kan ik je begeleiden om in balans en in je kracht te komen, door allereerst je gevoeligheid te gaan begrijpen en te accepteren. Hierdoor komt er rust en kun je beter voor jezelf gaan zorgen.
Vervolgens krijg je handvatten waardoor je gemakkelijker als hooggevoelige door het leven kunt gaan. Je leert naar je lichaam te luisteren en aan te geven waar jouw grenzen liggen. Je leert ook hoe je jezelf beter kunt aarden en hoe je je ik-gerichte krachten kunt versterken. Je leert te kiezen voor trouw zijn aan jezelf, hoe anders dat ook is dan wat er van je verwacht wordt of wat je zelf vanuit je hoofd wil. 

Aan de ene kant gaan we dus je eigen basis verstevigen, zorgen dat je ontspannen bent, en aan de andere kant gaan we kijken hoe jij met invloeden van buitenaf of binnenuit kunt omgaan zonder overprikkeld te raken of jezelf te verliezen. 

Hoe heerlijk is het om beter bij jezelf te kunnen blijven: ruimte te kunnen creëren voor jezelf, je grenzen te stellen en je gevoeligheden en talenten vooral ook voor jezelf in te zetten! Zo leef je vanuit je kracht en je authenticiteid: je bent wie jij bent, zoals je bedoeld bent te zijn, met al je gevoeligheden en talenten! 

Uit eigen ervaring weet ik hoe je vermoeid kunt raken en de verbinding met jezelf verliest wanneer je voornamelijk opgaat in het aanvoelen van wat iemand anders nodig heeft. Door meer de focus op mezelf te houden kan ik mijn balans behouden. Daarbij is de natuur voor mij een belangrijke bron van rust, om te ontspannen en weer op te laden, maar ook om gewoon te 'zijn', de tijdloosheid ervaren. De natuur inspireert me ook: elke keer opnieuw kan ik me laten raken en verwonder ik me over de schoonheid en overvloed van de natuur. Als kind al kon ik uren door de weilanden en bosjes om ons huis struinen en helemaal opgaan in de energie en de heerlijke geuren, prachtige kleuren en vormen. Toen al wist ik intuïtief wat ik nodig had en waar ik me thuis voelde :-) 

  HSP,
 hoogsensitief,
 hooggevoelig,
 bij jezelf blijven,44 grenzen aangeven

Kommt schaut, die Anemonen blühen! 
Mili Weber (1891 - !987)